Top ASP .Net Interview Questions and Answers

Going to crack an ASP.NET Interview? It’s essential to have an understanding of fundamental knowledge. We have prepared a list of  Basic ASP.NET Questions And Answers to help you out clear basics. Check out these questions that you need to prepare before attending the interview.

Table Of Contents

1 What is ASP?

ANS:
ASP is an abbreviation of Active Server Pages, which is also known as classic ASP. It is a framework developed by Microsoft to build dynamic and user-friendly web pages. ASP accepts multiple scripting languages for building progressive web pages across any web browser. 

2 What is ASP.NET?

ANS:
ASP.NET is a new-generation framework developed by Microsoft to allow web developers to create modern-day .Net web pages, web applications, and web services. ASP.NET took over ASP in 2002 as a succeeding version. 

3 What is IIS?

ANS:
IIS is an abbreviation of Internet Information Services. It is a web server software that Microsoft created to host Internet services to ASP.NET web pages and applications. 

4 What is a multilingual website?

ANS:
A website offering multiple language support for its content is called a multilingual website. Usually, a multilingual website holds various versions of its content and resources like date, time & other information in multiple languages. 

5 What is caching? 

ANS:
Caching is a system that stores frequently browsed data in your memory so that they can be accessed easily from the cache memory instead of the actual location of the page.

6 Why caching is important in ASP.NET?

ANS:
Caching is a crucial part of ASP.NET that works as a performance booster. It is essential because it saves a transaction time for data related transactions. Apart from that, caching improves application performance, scalability, and availability. 

7 What are the Different Types of Caching?

ANS:

The Different Types of Caching in ASP.NET are Down Here.

  • Output Caching
  • Data Caching
  • Object Caching
  • Class Caching
  • Configuration Caching

8 What are the Advantages of ASP.NET?

ANS:

There are various benefits of using ASP.NET, but we have listed some major down here. 

  • ASP.NET has an entirely different layout from HTML
  • ASP.NET provides excellent support for compiled languages.
  • ASP.NET is a highly scalable platform 
  • ASP.NET works with almost any programming language
  • ASP.NET provides great support for XML, CSS, and other new web models. 
  • Application Configuration and Deployment in ASP.NET are easy. 

9 What is Postback in ASP.NET ?

ANS:
Sending a post request to the server from the client’s end via the same page is called Postback. 

10 What is the ASP.NET MVC Framework?

ANS:
MVC is a distinct framework in ASP.NET created to design full-stack applications. Model-View-Controller is a design pattern used to separate application logic from UI to build dynamic web applications. 

11 What is an ASP.NET web API Framework?

ANS:
ASP.NET Web API is a framework that works as backend support to build web APIs. This framework is mostly used by a wide range of clients, such as web, desktop, and mobile. 

12 Which Is the right Framework to use between ASP.NET MVC or ASP.NET Web API?

ANS:
It depends on your work module. For web applications only, the MVC framework is the best choice. However, if your target for the server component is multiple clients, Web API is the right option you should choose. 

13 What is the Web.config file and how important it is?

ANS:
Web.config is a file that stores configuration settings for an application. It is one of the fundamental files that separate configuration settings from coding. Having a web.config file means that you can make changes in your settings without the help of coding. Web.config file also lets you encrypt your settings for better protection. 

14 ASP.NET is open-source. explain?

ANS:
Microsoft ASP.NET is open-source indicates that all server stack within .NET are free to use. So developers can make use of ASP.NET, the .NET Core Runtime, the .NET compiler, framework, and libraries across any platform like Windows, Mac, and Linux. 

15 What is redirect permanent in ASP.NET?

ANS :
Redirect Permanent acts as the permanent redirection from the requested URL to the specific URL address. When the redirection is completed, it sends the browser with the HTTP 301 status code. 

16 What are the different types of authentication in ASP.NET?


ANS:

There are mainly three types of authentication in ASP.NET :

  • An authentication system that asks Windows security features to authenticate a user is known as Windows Authentication. 
  • An authentication system that verifies a user against Microsoft Passport service is called Passport Authentication. 
  • A system that verifies users based on a list of users in a database is called Forms Authentication.


17 What is a cookie and what are the different types of cookies in ASP.NET?

ANS:

Servers store a small piece of information on the browser known as a cookie.

There are two types of cookies available in ASP.NET.

Session Cookie
:
a cookie that stays on the client machine for a single session 
Persistent Cookie:
a cookie that is active on the client machine for a specific time period 


18 What Is The default timeout for a Cookie?
 

ANS:
30 minutes.

19 What is the difference between a page theme and a global theme?

ANS:
Page Theme is subjected to themes applied to specific web pages of a project. It is saved inside a subfolder of the App_Themes folder. Whereas Global Theme is subjected to be applied to all the web applications on the webserver. It can be seen inside the Themes folder on a web server. 

20 What are the different validators in ASP.NET?

ANS:
Validators play a significant role in verifying user input data. It’s crucial to validate the user data before sending it to various levels on an application. Here are the two different types of validators in ASP.NET.

Client-Side Validation: It is performed on the client browser, and that’s why it is named as Client-side Validation. JavaScript can also be used to perform Client-side Validation.

Server-Side Validation: It is done on the server-side and thus named as Server-side validation. It is beneficial, especially when a user skips Client-side validation that can be seen on the Server-side validation. It is also a more secure form than Client-side validation. 

There are Six Types of Validation Controls in ASP.NET. 

  • Required Field Validator Control
  • Compare Validator Control
  • Custom Field Validator Control
  • Range Validator Control
  • Regular Expression Validator Control
  • Summary Validator


21 What is the difference between server-side scripting and client-side scripting?


ANS:
In server-side scripting, the script is administered by the server and rendered when needed. Whereas the client-side scripting is performed in the browser. The client-side script can be read in JavaScript or VBScript.